Najefikasniji način da prenesete novo-zaposlenima kako se radi u firmi i koja su očekivanja u ponašanju, odlučivanju u radu.

Onboarding treninzi su prvi utisak o firmi i ovo je sjajan način da se pokaže kooperativnost, učenje, prilagođavanje i da od samog početka zaposleni osete duboku povezanost sa firmom.

Onboarding je usko povezan sa produktivnošću, jer se kroz treninge/obuke na jednostavne načine ljudi povezuju i integrišu sa kompanijom. Time vreme prilagođavanja sa 3 meseca se smanjuje na mesec dana, ili kao u nekim kompanijama na svega 2 nedelje. Da, svakako da ostaje da se pojedinci dodatno povezuju sa timom, ali ne i da upoznaju sistem, jer su već upoznati i temeljno obrađene interne komunikacije. Kroz onboarding treninge prolaze se različite teme, sve vezane za rad u firmi, na primer: osnovne procedure, pravila, opisi poslova, očekivanja, timska dinamika, efikasna komunikacija, evolucije, prevencija zlostavljanja na radu i sve što bi trebalo da svaki zaposleni zna o sistemu. 

Prilagođena rešenja za onboarding treninge je dragoceno sredstvo kako bi vaši zaposlenici efektivno doprineli organizaciji. Bez obzira na njihovo iskustvo, efikasna rešenja obuhvataju različite grupe zaposlenih:

  • nove članove organizacije;
  • zaposlene koji se prebacuju iz jednog odeljenja u drugo;
  • kao i otvaranje novih radnih mesta.

Onboarding rešenja pružaju više od samo prilagođavanja novoj organizaciji, poziciji ili odeljenju. oni:

  • Postavljaju sve zaposlene da budu produktivniji od početka na novoj poziciji;
  • Stvara se pozitivniji i dugotrajniji duh podrške u organizaciji.

Svrha onboarding treninga je da pruži zaposlenima sve informacije, podršku i alate kako bi na što lakši i jednostavniji način mogli da počnu samo da se bave svojim poslom kao da su oduvek radili za vašu formu. On strance pretvara i bliske saradnike.

Onboarding zaposlenih nije sastanak, nit događaj ili aktivnost kako bi im samo pružili smernice ili praktične informacije. To je proces koji traje duže, uključuje različite aktivnosti i proizvodi različite rezultate. Ovi treninzi treba da odgovore i na neka pravna pitanja o zaposlenju, isto koliko i da govore o očekivanjima. Informacije koje zaposleni dobijaju tokom onboardinga služe da zaista sjedine sistem i ujedine zaposlene oko ciljeva.

Informacije sadržane u ovom tekstu predstavljaju stavove autora, nisu pravni saveti, služe za opšte informisanje i ne treba ih koristiti kao zamenu za konsultacije sa stručnim licima. Pre donošenja bilo kakve odluke i preuzimanja bilo kakve radnje konsultujte se sa licima koja su ovlašćena za davanje pravnih saveta u skladu sa zakonom. Firma JN&AN NIKOLIĆ CONSULTING DOO ne snosi bilo kakvu odgovornost ukoliko preduzmete radnje na osnovu informacija iznetih u ovom tekstu.

Politika privatnosti

Lidija je Value builder Consultant u Balance Consulting-u i sa svojim klijentima trenutno radi na njihovim internim onboarding i liderskim treninzima. Razvila je svoj program za C level i HR - „Organizacija kao organizam“. Najveće iskustvo i znanje je stekla radeći kao HR za Walt Disney kompaniju. Ona je NLP trener, završila je menadžment, radila je sa preko 50 različitih nacionalnosti i trenutno je više od 15 godina u HR-u. Njena najveća inspiracija je deljenje znanja. Lidijine oblasti ekspertize su organizaciona kultura i razvoj liderskih veština.

What's next

Radio, ne radio meni svira radio

O radnom učinku iz ugla Zakona o radu, kako poslodavci vide radni učinak, a kako zaposleni i šta na...

Da li se povreda na tim bildingu smatra povredom na radu?

Ko je odgovoran za bezbednost i zdravlje zaposlenih za vreme tim bildinga? Kako se vrši kvalifikacija povrede?

Korišćenje godišnjeg odmora nakon porodiljskog odsustva

Kakva su prava zaposlenog na godišnji odmor nakon porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege...

Comments are closed.