Nema veće misterije i više priče, o jednoj tako jednostavnoj stvari kao što je – plata.

Plate su tajna, kažu zakoni. Svako zna svačiju platu, kaže realnost. I nisu zadovoljni dabome, jer kako onaj što je jučer došao ima veću platu od ovoga koji je u firmu ugradio suze, krv i znoj. Ili što su menadžerske plate tolike, oni ništa ne rade, samo nama naređuju. Stvar bude još i teža gdje plate nisu fiksne, nego se isplaćuju prema satnici – e, to je tek bojno polje različitih vremenskih zona. Jer svako računa vrijeme drugačije od onih što platu obračunavaju. I tako, oko glavne stvari radno pravnog odnosa, stalno neka muka, jad, očaj i nevjerica.

Može li drugačije? Može dabome. Što bi rekli političari, to se mora sistemski riješiti. Samo što ja predlažem da to stvarno i zaoprave sistemski riješite. I spasite se muke trenutne, a i muke nadolazeće.

Vratimo se na tvorničke postavke. Zašto se dobije plata? Pa za rad, jelte. Jedan radi, drugi plaćaju. Jednostavno je. Idemo dalje. Da bi se rad radio (dok svira radio) treba imati neko znanje za to – treba znati rad raditi. Aha, dakle kompetencije.

Idemo dalje. Da bi se rad isporučio i završio, treba malo i – raditi. Iskorisiti ta znanja i umijeća, pa napraviti to što se očekuje, a da bi se plata zaradila. Aha, dakle učinak.

Učinak je isporučiti lako, to može svako. Ali ne lezi vraže, ne treba bilo kakav učinak. Nego onaj koji je unutar dogovorenih rokova, sa što manje ili bez grešaka. Znači nema smlatiti samo da ispadne iz ruku, nego ima da se radi kako treba. Jer plata je kako treba, valja je zaraditi.

Kad već ima znanja, ima i učinka, bilo bi lijepo da ima i lijepog ponašanja. Da se na posao ne kasni, da se ne oštećuje imovina, da se ne svađa sa kolegama i klijentima ili kupcima. Onako da se ponaša lijepo i pristojno, k'o momak pred ženidbu. Možda nije najbolja usporedba, ali shvatiti ćete već.

Ne treba zaboraviti ni one stare i zaslužne, pa dodati u ovaj naš mix još i godine rada. Nije to bezveze, treba uzeti u obzir i to što je neko tu godinama i u kontinuitetu.

Možemo dodati i još malo mirođije, pa uvesti u priču i posebna ili stručna znanja koja su baš posebna i nema ih svako.

I onda to sve lijepo smiksate i napravite – grading. Ili platne razrede. Ili kako god to želite da zovete. Ja  to volim zvati po starinski – grading.

Primjer gradinga u manje složenoj organizaciji

Dakle, grading. Napravite kriterije: nivo kompetencija, nivo učinka, godine staža, posebna stručna znanja, ponašanja.

Da bi to napravili, prvo lijepo morate propisati i izmjeriti kompetencije. Onda morate propisati i mjeriti učinak. U oba slučaja, ključna riječ – mjeriti. Ništa opisno, ili ne daj Bože subjektivno. Samo i jedino – mjerljivo. Godine staža su mjerljive same po sebi, pa tu nema muke. Ponašanja. Opet – mjerljivo. Kako? Lijepo. Stavite recimo, nula kašnjenja na posao. I to je lijepo ponašanje i to možete izmjeriti. Stavite da je dobar drug. To ne možete izmjeriti. Stavite da je dobar kolega – to možete izmjeriti, samo ako jasno definišete šta to kod vas znači. Ne tuče se, ne psuje, pomaže. Recimo.

I tako, sada lijepo imate kriterije. Koji trebaju biti postavljeni u skali sa različitim brojem bodova. Pa recimo, kompetencije na nivou 1 nose 2 boda, a kompetencije na nivou 4 nose 8 bodova. Ili recimo učinak po postavljenim ciljevima – 80% ostvarenja nosi 1 bod, a 100% ostvarenja nosi 4 boda. I tako dalje, i tako dalje. E onda lijepo imate i bodovnu skalu, a bome i nivoe radnih mjesta. Recimo od Junior do Ekspert ili jednostavno u brojevima od 1 do 4. E, to su vam onda ti čuveni grade-ovi, čuj mene platni razredi.  I onda se lijepo to sve smjesti u jednu lijepu i jednostavnu tabelicu koja se automatizuje da sama računa.  Magovi Excel-a to završe za 15 minuta. Govorim iz prve ruke, vidjela ih na djelu.

I onda lijepo uzmete recimo Marka koji ima 2 godine radnog iskustva, kompetencije na nivou 2, ponašanje na nivou 4, a učinak mu je negdje oko 90% – i dobijete Markov grade i Markovu platu.

I onda ide kvaka 22 ili kako se već zove – taj vaš lijepo grading učinite transparentnim. Što znači, da zaposlenima za njihova radna mjesta lijepo iskomunicirate i pokažete – šta je to što na njihovu platu utiče. I šta je potrebno da se radi da bi ta plata rasla. I da ćete im vi biti podrška na tom putu. I lijepo im date njihovu platu u njihove ruke.

Uzmemo ovog našeg Marka od maločas, i lijepo mu pokažemo gdje je i kolika mu je plata, a onda i gdje može biti i kažemo da ćemo mu pomoći da on do toga stigne. Samo ako on to želi. I tu dobijete Marka koji želi, pa svi profitiraju i procveta cveće u naše preduzeće. A, ako ne želi – pa poruka je jasna i Marku i vama.

I da, može vam se učiniti da je ovo puno posla. Dobro vam se učinilo. Ali ovo je puno posla u jednom trenutku, za mnogo benefita u mnogo narednih trenutaka.

Spasićete se stagnacije i neželjene fluktuacije. Ovo se i rimuje. Dobićete rast znanja i rast učinka. Pročistite ćete se od onih koji ne žele i neće. Zablistaće oni koji žele i hoće. I eto više prometa, manje problema, više profita. Isplati se, zar ne?


Politika privatnosti

Enisa Selmanović – Salkić, osnivač i direktor agencije „Consultor“, Sarajevo Poduzetnica sa više od 16 godina isksutva u radu sa pojedincima, timovima i organizacijama. Pomaže kompanijama da se reorganizuju, urede procese, izgrade svoje rukovodioce, zadrže najbolje ljude i razvijaju se u smjeru povećane efikasnosti i profitabilnosti. Kroz rad na projektima, te usmjerene edukacije, razvija lidere koji dobijaju sva potrebna znanja i vještine i znaju ih primijeniti kako bi ostvarili kompanijske ciljeve. Posvećena ljudima, okrenuta rješenjima, praktična i usmjerena na stvaranje promjena i nove vrijednosti. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, magistrirala na Chartered Institute of Personnel and Development, United Kingdom, završila specijalizaciju na temu Disruptive Strategy na Harvard Business School, United States of America. Objavila je veliki broj stručnih radova i redovan je kolumnista za dva časopisa, te govornik na velikom broju konferencija i stručnih skupova. Autorica knjige "Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)". Link za naručivanje knjige: https://consultor.ba/naruci-knjigu/

What's next

Prva pomoć i obavezna obuka zaposlenih

Kada je u pitanju prva pomoć poslodavac ima obavezu da obuči odgovarajući broj zaposlenih za njeno pružanje, kao i...

Na koji način poslodavac može da spreči zloupotrebu bolovanja?

Kako poslodavci mogu da spreče zloupotrebu bolovanja i izvrše kontrolu bolovanja? Postoji više načina, kontrolnih i preventivnih. Na poslodavcu...

Zašto HR sektor smatra da je sporazumni prestanak radnog odnosa rešenje za sve probleme?

Zašto HR sektor prinudno pribegava sporazumnom prestanku radnog odnosa i onda kada nema inicijative i volje zaposlenog da mu...

Comments are closed.