Većini je razgovor za posao poznat iz perspektive kandidata koji je intervjuisan i zbog toga ovaj tekst može biti značajan, jer opisuje perspektivu regrutera.

Intervjue sam obavila za mnoge kompanije, obzirom da Balance Consulting radi outsourcing svojih usluga, i zbog toga u daljem tekstu osvrnuću se na razlike, a ne na ono što je isto na svakom intervju i većini već dobro poznato. 

Osvrnuću se na HR intervju koji je obično inicijalni, a nekada klijent ne želi da kandidati prolaze mnogo krugova ili zbog hitnosti zatvaranja pozicije, HR i tehnički intervju mogu biti spojeni.

Kada kandidat dođe na HR intervju on je već selektovan na osnovu CV-ja što znači da svi kandidati koji dolaze na intervju iskustveno uglavnom zadovoljavaju kriterijum. Kada je HR intervju inicijalni i čini samo prvi krug cilj nam je da kandidata bolje upoznamo nego što smo to uradili putem CV-ja tako da se zadržavamo više na njegovom iskustvu, prethodnim uvidima i daljim stremljenjima i tendencijama. Kada kandidat govori o iskustvu obraćamo pažnju na šta stavlja akcenat, na prirodu posla, odgovornost i zaduženja, kulturu u kojoj je funkcionisao… Najvažnije nam je da uvidimo, osim onoga šta ste radili, i kako ste to radili, kako ste rešili situacije u kojima ste se našli, koja rešenja ste birali, kako ste interagovali sa kolegama, na osnovu čega ste donosili odluke. Najosetljiviji deo jeste promena posla i kada odlučite da odgovor date tako što ćete govoriti loše o poslodavcu, kolegi ili bilo kome ne samo da ostavljate utisak da to možete uraditi i sa budućim poslodavcem, već akcenat nije na rešenju, tačnije i ako je bilo nezadovoljstva, važnije je kako ste ga rešili.

Lično najviše uživam u psihološkom testiranju i kada su testovi sastavni deo procesa selekcije obavezno iskoristim malo vremena da na intervjuu proverim rezultate, jer sam naučila da testu nikada ne verujem 100%.

Rezultati testova proveravaju se pitanjima koje smišljamo mi, psiholozi, i moj savet je da izbegavate manipulaciju davanjem odgovora jer sve više testova koji se koriste imaju skale “iskrenost” i “davanje socijalno poželjnih odgovora”. Tako da kada manipulišete davanjem odgovora ne čitamo test nego uviđamo manipulativnu crtu.

Kada ne govorimo o HR intervju kao samo inicijalnom onda oni nemaju fiksnu strukturu iz razloga što su zahtevi klijenta varijabilni. Osim zahteva klijenata promenljiva je i sama priroda posla za koji je osoba konkurisala. To znači da je nekada akcenat na ispitivanju organizacionih veština, nekada liderskih, nekada uklapanju u tim u kom će osoba raditi itd. Ukoliko vam se desilo da ne prođete a da vam nije jasno zašto verovatno su razlog finese koje postaju glavni eliminacioni faktori u daljim krugovima procesa selekcije.

Trudim se da na intervjuu kandidata opustim stvaranjem što prijatnije atmosfere jer nijedan čovek nije svoj potencijal i autentičnost pokazao pod jakom tremom. Sa druge strane i granica opuštenosti mora da postoji.

Informacije sadržane u ovom tekstu predstavljaju stavove autora, nisu pravni saveti, služe za opšte informisanje i ne treba ih koristiti kao zamenu za konsultacije sa stručnim licima. Pre donošenja bilo kakve odluke i preuzimanja bilo kakve radnje konsultujte se sa licima koja su ovlašćena za davanje pravnih saveta u skladu sa zakonom. Firma JN&AN NIKOLIĆ CONSULTING DOO ne snosi bilo kakvu odgovornost ukoliko preduzmete radnje na osnovu informacija iznetih u ovom tekstu.

Svakog meseca šaljemo newsletter sa zanimljivim i praktičnim tekstovima iz radnog prava i kadrovske administracije.

Politika privatnosti

Ksenija Stanković - HR konsultant, psihoterapeut pod supervizijom Zagovornik je ideje da bez volje i oslobođene svesti ne možemo napraviti autentičnu promenu koja donosi pozitivan rezultat. Ličnim razvojem teži da bude podrška ljudima prilikom osvešćivanja potencijala, razvoja veština i ostvarenja veće efikasnosti. Kroz učenje, kao interaktivan proces, fokus stavlja na svest o odgovornosti i razvoj funkcionalnog znanja. Završila je psihologiju i nastavila sa psihoterapijskom edukacijom na ICTA institutu (Internacionalni centar za transakcionu analizu). Primenom transakcione analize se bavi u domenu kliničke psihologije i radu sa organizacijama. Diplomirani psiholog, psihoterapeut Transakcione analize.

What's next

Da li pogrešno unet stepen stručne spreme u CROSO utiče na visinu penzije?

Da li pogrešno unet stepen stručne spreme u CROSO utiče na visinu penzije? Koje su obaveze poslodavca u odnosu...

Karakteristike Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova

Koje su najbitnije karakteristike pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova? Da li je poslodavac dužan da ga objavi?

Onboarding treninzi

Najefikasniji način da prenesete novo-zaposlenima kako se radi u firmi i koja su očekivanja u ponašanju, odlučivanju u radu.

Comments are closed.