U savremenom poslovnom okruženju, digitalizacija je neizbežna. Online onboarding trening postaje sve popularniji, omogućavajući organizacijama da efikasno uvode nove zaposlene u tim, bez obzira na geografsku udaljenost. Iako ovaj pristup donosi mnoge prednosti, postoje i neke mane koje treba uzeti u obzir. U ovom blogu, istražujemo obe strane.

Prednosti Online Onboarding Treninga

1. Fleksibilnost: Online trening omogućava novim zaposlenima da se uključe u proces onboardinga kada im to najviše odgovara, što može biti posebno korisno za radnike na daljinu.

2. Doslednost: S online treningom, svaki novi zaposleni prima istu informaciju, što osigurava doslednost u onboarding procesu.

3. Pristup resursima: Online platforme omogućavaju novim zaposlenima da pristupe svim potrebnim informacijama i resursima u bilo koje vreme.

4. Štednja vremena i resursa: U odnosu na tradicionalne, uživo održane treninge, online onboarding može biti manje vremenski zahtevan i ekonomičniji.

Mane Online Onboarding Treninga

1. Nedostatak ličnog kontakta: Online trening može otežati izgradnju ličnih veza između novih zaposlenih i njihovih kolega.

2. Tehnološke poteškoće: Ne svaki zaposleni je tehnološki obučen, a problemi sa internetom ili platformama za e-učenje mogu stvoriti prepreke.

3. Smanjena angažovanost: Bez neposredne interakcije, neki zaposleni mogu imati problema sa održavanjem koncentracije ili motivacije tokom online treninga.

4. Poteškoće u pružanju povratnih informacija: Online okruženje može otežati pružanje i prijem neposrednih povratnih informacija, što je ključno za efikasan onboarding.

Cilj svakog onboardinga je da se napravi snažan početak!

Kroz svoju karijeru, imala sam priliku da radim kako sa velikim internacionalnim sistemima, tako i sa malim lokalnim organizacijama. Ovo iskustvo me je naučilo da je pravilan onboarding ključan za uspeh svake organizacije, bez obzira na njenu veličinu.

Šta je zapravo onboarding? To je proces dobrodošlice i integrisanja novih zaposlenih u organizaciju. Efikasan onboarding program ne samo da omogućava novim članovima tima da se brzo i lako prilagode, već takođe gradi osnovu za njihovu dugoročnu produktivnost, zadovoljstvo i angažovanost.

Kroz moju stručnost i individualni pristup, radim sa organizacijama kako bih razumela njihove specifične potrebe i ciljeve. Zajedno pravimo prilagođene onboarding programe koji odražavaju identitet i vrednosti organizacije. Kombinujem najbolje prakse iz iskustva sa inovativnim metodama kako bih obezbedio/la sveobuhvatno iskustvo za nove zaposlene.

Moj mentorski pristup omogućava organizacijama da izgrade kapacitete unutar svojih timova i steknu znanje koje im je potrebno da samostalno implementiraju i vode onboarding programe u budućnosti.

Uvođenje online onboarding treninga nudi brojne prednosti, uključujući fleksibilnost, doslednost, pristup resursima, i štednju vremena i resursa. Međutim, postoji i nekoliko izazova koje treba uzeti u obzir, uključujući nedostatak ličnog kontakta, moguće tehnološke poteškoće, smanjenu angažovanost, i poteškoće u pružanju povratnih informacija. Bez obzira na to, online onboarding trening može biti izuzetno vredan alat kada se pravilno implementira i kada se adekvatno adresiraju potencijalni izazovi.

Informacije sadržane u ovom tekstu predstavljaju stavove autora, nisu pravni saveti, služe za opšte informisanje, ne treba ih koristiti kao zamenu za konsultacije sa stručnim licima. Pre donošenja bilo kakve odluke i preuzimanja bilo kakve radnje konsultujte se sa licima koja su ovlašćena za davanje pravnih saveta u skladu sa zakonom. Firma JN&AN NIKOLIĆ CONSULTING DOO ne snosi bilo kakvu odgovornost ukoliko preduzmete radnje na osnovu informacija iznetih u ovom tekstu.

Politika privatnosti

Lidija je Value builder Consultant u Balance Consulting-u i sa svojim klijentima trenutno radi na njihovim internim onboarding i liderskim treninzima. Razvila je svoj program za C level i HR - „Organizacija kao organizam“. Najveće iskustvo i znanje je stekla radeći kao HR za Walt Disney kompaniju. Ona je NLP trener, završila je menadžment, radila je sa preko 50 različitih nacionalnosti i trenutno je više od 15 godina u HR-u. Njena najveća inspiracija je deljenje znanja. Lidijine oblasti ekspertize su organizaciona kultura i razvoj liderskih veština.

What's next

Da li srednji menadžment treba da prisustvuje treningu zaposlenih?

U današnjem sve bržem i promenljivijem poslovnom okruženju, uloga srednjeg menadžmenta postaje sve važnija. Kako bi uspešno vodili svoje...

Kriterijumi za uvećanje godišnjeg odmora: obaveza ili slobodan izbor poslodavca?

Da li poslodavac ima obavezu da prilikom određivanja godišnjeg odmora zaposlenog primeni kriterijume za uvećanje zakonskog minimuma ili je...

Prestanak radnog odnosa za vreme bolovanja

Da li zaposlenom može da prestane radni odnos dok se nalazi na bolovanju? Da li privremena sprečenost za rad...

Comments are closed.